Despre Mendeleev

1869 … Este anul dezvoltării tabelului periodic al elementelor de către marele savant rus Dmitri Ivanovich Mendeleev. Mai jos vă prezentăm mai multe despre el, precum şi cele mai celebre citate ale sale.

Citate ale unui chimist celebru: Dmitri Ivanovich Mendeleev (8 februarie 1834 – 2 februarie 1907, Rusia).
Este caracterizat de L. A. Tchugayev ca “un geniu al chimiei, fizician de primă clasă, cercetător de succes în hidrodinamică, meteorologie, geologie, anumite ramuri ale tehnologiei chimice (ca de exemplu explozibil, petrol şi combustibili) şi alte discipline înrudite cu chimia şi fizica, un expert in industrie chimică si industrie în general, un gânditor original in domeniul economiei.”
Mendeleev este cunoscut ca si „creatorul” tabelului periodic al elementelor, care îi poartă numele, şi, pe baza acestuia, a reuşit să descrie proprietăţile fizice şi chimice ale elementelor care nu fuseseră încă descoperite. De asemenea, a descoperit legea tranformării generale a gazelor, alături de Clapeyron.
Citate celebre ale lui Dmitri Mendeleev)
“Nicio lege a naturii, oricât de generală, nu a fost enunţată total, dintr-o dată; descoperirea ei a fost precedată de multe presentimente.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Nimeni şi nimic nu mă pot reduce la tăcere.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Am putea trăi în prezent fără un Platon, dar ne-ar trebui un număr dublu de Newtoni pentru a descoperi secretele naturii şi a aduce viaţă în armonie cu legile naturii.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Plăcerile sunt trecătoare – ele sunt doar pentru tine; munca este marca fericirii de durată – ea este pentru alţii.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Elementele chimice, dacă sunt aşezate în ordine crescătoare după masa atomică, prezintă o periodicitate de proprietăţi.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Spritul cel mai pătrunzător, in faţa căruia se vor deschide posibilităţi de a înclina, nu tabele, ci planete, este spiritul investigator al omului. Crede în acest lucru.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Enunţarea unei legi nu se face când primul gând asupra sa se conturează, nici chiar după ce descoperă semnificaţia acestuia, ci doar după ce rezultatele experimentului îţi confirmă teoria.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Elementele cele mai răspândite sunt cele cu mase atomice mici.” (citat de Dmitri Mendeleev)
„Am dobândit o libertate interioară. Vreau ca voi să aveţi acest sentiment - este responsabilitatea mea morală să vă ajut să dobândiţi această libertate interioară.” (citat de Dmitri Mendeleev)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License